Историјат

Писање неких од најсјајнијих страница у историји југословенског џудоа и самбоа, као и о историји спорта у Новом Саду почиње доласком Светозара Михаиловића – Драже у Нови Сад и оснивањем Универзитетског Џудо, а касније и Самбо клуба „Славија“ 1959. године.

Светозар Михаиловић – Дража, као један од оснивача џудо и самбо спорта у Војводини, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, па и у целој Југославији, своја стечена знања и искуства применио на развој и напредак УЈСК-а (Универзитетског Џудо и Самбо клуб) „Славија“. Дража је желео да сви чланови постигну максимум својих способности како у спорту, тако и у професионалном животу. Строго и праведно, педагог у свом приступу и пријатељ, тежио је да се сви открију кроз џудо и самбо и достигну свој максимум.

1972. године, Светозар Михаиловић је упућен на први међународни турнир у самбоу (Рига) који је одржан у Совјетском Савезу, као и на двомесечну специјализацију борилачких вештина. Током свог боравка посетио је градове који су били центри борилачких вештина, попут Москве, Санкт Петербурга, Ташкента, Тбилисија. У свком од њих проводио је десет дана где је учио од тренера у тим клубовима. У тим клубовима радили су самбо (руски национални спорт). Чланови њиховог репрезентативног тима који су долазили на европска и светска првенства, олимпијске игре у џудоу заменили су своја кимона у „куртке“ и освајали најсјајније медаље и одлучја.

Након повратка из Риге, из Совјетског Савеза, 1972 године, два месеца касније, Дража је полагао испит за међународног судију на међународном судијском семинару где је учествовало преко 120 судија из целог света. Успешно је положио свој испит и добио лиценцу међународног судије треће категорије и након тога се редовно и активно укључио у самбо.
Када се вратио, поднео је извештај СОФК-у Југославије и обавестио Председништво СОФК Југославије о свом боравку, где је након тога одлучено је да се у нашој земљи уведе самбо као једнак спорт који се може спојити са рвачким и џудо клубовима, али који се може развијати и идивидуално.

Федерација Војводине за џудо, самбо и сличне борилачке вештине основана је 1972. године. Самбо је освојио одређени део становништва. Наши конкуренти почели су да учествују на светским првенствима, тако да можемо слободно рећи да је Светозар Михаиловић – Дража био један од првих који је почео са самбоом у Југославији.

 

Први самбо семинар у СФРЈ је држао Евгениј Чумаков, Нови Сад, 1972. године

Први самбо семинар у СФРЈ је држао Евгениј Чумаков, Нови Сад, 1972. године